Yrkesguide: Ekonom
Ekonom är ett brett yrkesområde. Här går vi igenom vilka olika inriktningar som finns, vilket ansvar och vilka arbetsuppgifter som kan ingå, vilken lön du kan förvänta dig, vilken utbildning som krävs samt hur framtidsutsikterna ser ut.
Vad gör en ekonom?
Som ekonom kan du arbeta i flera olika typer av yrken inom ekonomi – med varierande titlar, arbetsuppgifter och ansvarsområden. Du arbetar oavsett roll nära verksamheten och har möjlighet att kunna påverka och vara en del av helheten. Eftersom utbildningen till ekonom är bred har du en unik möjlighet att välja mellan olika inriktningar och branscher. Du kan arbeta i mindre bolag, internationella koncerner, start-ups, myndigheter, kommuner och ideella organisationer. Ibland sitter du i ledningsgruppen, ibland är du länken mellan verksamheten och ledningsgruppen och ibland har du en mer specialiserad funktion i teamet.
Som företagsekonom är ditt fokus att driva och utveckla företag, organisationer och affärer. Du kan också välja inriktning som nationalekonom, med fokus på hur resurser fördelas eller påverkar samhället. Vanliga yrken för dig som ekonom med inriktning på företagsekonomi är ekonomiadministratör, redovisningsekonom, redovisningsansvarig, redovisningschef, Chief Financial Officer (CFO), ekonomichef, affärsutvecklare, business controller, financial controller, marknadsförare, projektledare, revisor, redovisningskonsult, företagsrådgivare, civilekonom, analytiker, försäljare, inköpare, produktchef eller företagsledare .
Vanliga arbetsuppgifter
Exempel på vanliga arbetsuppgifter:
- Redovisning
- Rapportering
- Budgetering och ekonomisk planering
- Marknadsföring och försäljning
- Revision
- Utredningsarbete
- Analyser
Ekonom lön – vad tjänar man
Lönespridningen för ekonomer stor, men utbildade ekonomer och civilekonomer har generellt bra genomsnittslöner. Lönen beror bland annat på befattning, bransch, utbildning, erfarenhet samt om du arbetar inom privat eller offentlig sektor. För civilekonomer är den rekommenderade ingångslönen ca 35 000 kr. Är du gymnasieekonom ligger den betydligt lägre. Med längre erfarenhet som ekonom ökar lönen, men fortfarande med stora variationer beroende på svårighetsgrad och specifik yrkesroll. Löneintervallet efter ca 5-10 års erfarenhet kan ligga mellan 40 000 kr och 55 000 kr, högre inom privat sektor och för ledande roller
Utbildning till ekonom
Det är möjligt att påbörja din karriär som ekonom från en grund som gymnasieekonom, och arbeta dig vidare från ett ingångsyrke som till exempel ekonomiassistent eller ekonomiadministratör. Många väljer att bygga på sin utbildning med en akademisk examen som ekonom eller civilekonom. Ekonomprogrammet är 3 år och leder till en kandidatexamen. Civilekonomprogrammet, som finns med olika inriktningar, är 4 år och leder till civilekonomexamen. Därifrån kan du bygga på med magisterexamen eller masterexamen. Väljer du yrkeshögskola finns utbildningar bland annat inom affärsutveckling, ekonomistyrning och redovisningsekonomi. Som ekonom eller civilekonom har du en bred utbildning som ger dig möjligheter att välja mellan olika yrkesinriktningar inom ekonomi.
Framtiden för en ekonom
Framtidsutsikterna för dig som ekonom är generellt goda, med balans på efterfrågan och tillgång. De allra bästa utsikterna finns för dig som väljer inriktning mot redovisningsekonom, business controller, financial controller eller revisor. Samt för dig med specialisering och lång erfarenhet. I takt med digitaliseringen och krav på effektivisering av ekonomifunktioner ökar också efterfrågan på ekonomer med kompetens inom datanalys. Även för dig som arbetar som ekonomiassistent, administratör, handläggare eller utredare ser prognosen god ut, dock med något högre konkurrens, särskilt inom offentlig sektor.
Personliga egenskaper för att lyckas som ekonom
Intresse för siffror och analys är en förutsättning. Även goda datakunskaper och kunskaper i engelska är värdefulla. Det är viktigt för en ekonom att vara strukturerad, noggrann och ansvarsfull, med ett öga för detaljer. Som ekonom arbetar du ofta nära verksamheten, vilket gör relationsskapande förmågor viktiga. Goda relationer gör samarbetet med verksamheten enklare och mer framgångsrikt.
Våra referenser
Let’s talk!
Kontakta oss så ser vi tillsammans till att arbetslivet blir ett roligt och fartfyllt äventyr!