Yrkesguide: Ekonomiadministratör
En ekonomiadministratör har en viktig roll i att förenkla och underlätta vardagen för många. Här går vi igenom vanliga arbetsuppgifter, lön, efterfrågad utbildning och erfarenhet, viktiga personliga egenskaper samt framtidsutsikter och utvecklingsmöjligheter.
Vad gör en ekonomiadministratör?
Ekonomiadministratör är en viktig servicefunktion och innehållet i rollen kan variera beroende på var du arbetar. En ekonomiadministratör kan till exempel arbeta med administration, fakturahantering, bokföring, skattefrågor, statistik och transaktioner. Du ansvarar ibland för specifika delar av bokföringen och ibland för all daglig bokföring i form av transaktioner och andra affärshändelser. Arbetet kan också omfatta lönehantering i form av tidrapporter, reseräkningar och traktamente. Som ekonomiadministratör har du ofta kontakt med olika delar av verksamheten och med kunder och leverantörer kring priser, betalningar och skattefrågor.
Rollen kan också kallas för ekonomiassistent, redovisningsassistent, orderadministratör, ordermottagare, fakturasupport, inköpsassistent, löneadministratör eller generella titlar som ekonom och administratör.
Vanliga arbetsuppgifter
Arbetsuppgifter för en ekonomiadministratör kan variera mycket. Här är några exempel:
- Enklare bokföring
- Fakturahantering
- Kundreskontra
- Leverantörsreskontra
- Frågor kring beskattning
- Månads- och årsbokslut
- Kassarapporter
- Order- och lagersystem
- Administrativa uppgifter
- Överföring av filer till bank
- Rapporter från lönesystem
Ekonomiadministratör lön – vad tjänar man?
Lönen för en ekonomiadministratör ligger mellan 30 000 och 37 000 kr per månad. Ingångslönen är ca 23 000 kr per månad för gymnasieekonomer och ca 28 000 kr för högskoleekonomer.
Utbildning till ekonomiadministratör
För att arbeta som ekonomiadministratör behöver antingen gymnasieutbildning (helst med inriktning ekonomi), högskoleutbildning, yrkesutbildning eller relevant arbetslivserfarenhet. Tidigare erfarenheter som kan vara relevanta är administration, bokföring, orderhantering, fakturering eller löner.
Framtiden för en ekonomiadministratör
Enligt prognoser kommer konkurrensen om tjänster som ekonomiadministratör och ekonomiassistent att vara fortsatt hård. Likaså leder den fortsatta digitaliseringen och automatiseringen till en minskad efterfrågan på vissa arbetsuppgifter. Det finns dock goda möjligheter till utveckling och kliv vidare till andra roller. Du kan till exempel ta dig an utökade arbetsuppgifter och mer ansvar, leda projekt, gå vidare till ett större företag, avancera till teamledare eller fördjupa dig till redovisningsekonom.
Personliga egenskaper för att lyckas som ekonomiadministratör
För att lyckas i rollen som ekonomiadministratör bör du trivas med ett varierande arbete och kunna hantera stressiga situationer. Du trivs också med att arbeta självständigt samtidigt som du är serviceinriktad och duktig på problemlösning. Viktiga egenskaper är att vara strukturerad, noggrann och detaljfokuserad. Som ekonomiadministratör är din samarbetsförmåga och dina kommunikativa förmågor centrala – du har ofta kontakter med medarbetare, kunder och leverantörer.
Våra referenser
Let’s talk!
Kontakta oss så ser vi tillsammans till att arbetslivet blir ett roligt och fartfyllt äventyr!