Yrkesguide: Redovisningsekonom
Är du nyfiken på yrkesrollen redovisningsekonom? En central roll inom ekonomi som arbetar med bokföring, redovisning, ekonomisk rådgivning och planering. Redovisningsekonomer är eftertraktade hos både små och stora företag och hos konsultbyråer. Vi ger dig svar på frågor om vad en redovisningsekonom har för lön, arbetsuppgifter, utbildning och framtidsutsikter.
Vad gör en redovisningsekonom?
Som redovisningsekonom har du en central och viktig roll i organisationen. Arbetsuppgifterna kan skifta mellan arbetsplatser men ditt huvudansvar finns inom bokföring, bokslut och redovisning. Du arbetar med underlag som blir viktiga delar i ekonomiska beslut och du är ofta involverad i årsredovisning och bokslutsrapporter. I rollen ingår löpande kontakt med verksamheten, kunder och leverantörer.
Du har goda möjligheter att specialisera dig inom till exempel skatt, lön eller internationell redovisning och regelverk, samt förbättra rutiner och processer på ekonomiavdelningen. Som redovisningsekonom kan du även arbeta på en redovisningsbyrå eller konsultbyrå och kallas då för redovisningskonsult.
Närliggande roller och roller som kan stötta dig som redovisningsekonom kan vara redovisningsassistent, ekonomiassistent, ekonom, ekonomiadministratör, företagsekonom, redovisningsansvarig, redovisningschef och Financial Controller.
Vanliga arbetsuppgifter
Exempel på vanliga arbetsuppgifter:
- Löpande bokföring av inbetalningar och utbetalningar
- Redovisning i form av sammanställningar och rapporter
- Kundfakturering och betalning av leverantörsfakturor
- Avstämningar
- Lönehantering
- Redovisning och inbetalning av arbetsgivaravgifter, skatter och moms
- Sammanställning av månadsbokslut och årsbokslut
- Analyser, prognoser och budgethantering
- Ekonomisk rådgivning och planering, stöd till chefer och ledning
- Omvärldsanalyser och marknadsanalyser
- Delaktig i förbättringsprojekt och digitalisering och automatisering
Framtid för en redovisningsekonom
Framtidsutsikten för redovisningsekonomer ser bra ut. Det finns många jobb och det är ett yrke som inte är konjunkturkänsligt. Framtidens redovisningsekonom är väl insatt i digitalisering och automatisering och får också en mer och mer kommunikativ och rådgivande roll. Med erfarenhet ökar din attraktion, vilket skapar fina förutsättningar för att utvecklas vidare.Du kan välja att arbeta hos ett konsultbolag eller hos en redovisningsbyrå, för att utvecklas snabbare genom erfarenhet av flera typer av verksamheter.
– Du kan söka dig till större företag med mer komplex ekonomi eller arbeta med koncernredovisning för en företagsgrupp.
– Du kan söka dig till en smalare bransch och utveckla en specialistkompetens, till exempel inom vissa lagar och förordningar, skatter, löner, fastighetsekonomi, koncernredovisning eller internationell redovisning.
– Du kan ta steget vidare till redovisningsspecialist, redovisningsansvarig eller redovisningschef.
– Du kan söka dig vidare till andra riktningar inom ekonomi, till exempel som business controller eller Financial Controller.
Personliga egenskaper för att lyckas som redovisningsekonom
För att trivas och lyckas som redovisningsekonom bör du förutom att ha ett sinne för siffror vara noggrann, strukturerad och ansvarstagande. Du behöver också vara analytiskt lagd för att kunna se helheter och samband i uppföljningar, analyser och rapporter. Egenskaper som nyfiken, lösningsinriktad och flexibel kommer att hjälpa dig framåt. Vi tror också att förväntningarna på kommunikativ förmåga och teknisk förståelse kommer att öka.
Våra referenser
Utbildning och erfarenhet – hur blir man Redovisningsekonom?
För att bli en redovisningsekonom krävs vanligtvis en kandidatexamen inom ekonomi, företagsekonomi eller liknande. Ytterligare kurser eller certifieringar inom redovisning och ekonomi kan vara fördelaktigt. Erfarenhet inom redovisning eller ekonomi kan också vara avgörande.
Personliga egenskaper för att lyckas som Redovisningsekonom?
- Noggrannhet: Viktigt att arbeta med precision och uppmärksamhet på detaljer.
- Analytisk förmåga: Kunna analysera och tolka finansiell information.
- Kommunikationsfärdigheter: Kunna förklara komplexa ekonomiska frågor för andra.
- Organiserad: Hantera flera uppgifter samtidigt och prioritera effektivt.
- Laglydighet: Följa och förstå ekonomiska lagar och regler noggrant.
Att bli en framgångsrik redovisningsekonom kräver både teknisk kompetens och personliga färdigheter som kan sammanfoga ekonomiska uppgifter till strategisk information för företagets framgång. Läs mer om hur vi kan hjälpa dig hitta drömjobbet här!
Let’s talk!
Kontakta oss så ser vi tillsammans till att arbetslivet blir ett roligt och fartfyllt äventyr!