Yrkesguide: CFO
CFO (Chief Financial Officer) är en bred och viktig roll i alla typer av organisationer. Här får du veta mer om vad som kan ingå i en CFO:s ansvar och arbetsuppgifter, hur framtidsutsikterna ser ut, vilka löneintervall som finns och vilken bakgrund som brukar krävas för att ta sig an rollen.
Vad gör en CFO?
Som CFO har du ett övergripande ansvar för bolagets finansiella styrning, regelefterlevnad och kvalitetskontroll. I din roll ingår också att stötta och driva verksamheten framåt. Du arbetar nära CEO och ingår vanligtvis i ledningsgruppen. Du har personalansvar för personer i ekonomifunktionen och du förväntas proaktivt effektivisera, utveckla och professionalisera ekonomiarbetet. Din titel titel kan även vara ekonomichef, finanschef och ekonomidirektör.
Rollen som CFO har breddats till att omfatta även affärsplanering och processutveckling, som strategisk partner till CEO. Som CFO säkerställer du stöd till den operativa verksamheten genom databaserade beslutsunderlag och vägledning utifrån analyser och insikter.
Viktiga delar i rollen är också att skapa ordning och reda samt en god överblick av bolagets finansiella struktur. Med höga krav på effektivisering och automatisering förväntas du arbeta mot en kostnadseffektiv och samtidigt värdeskapande ekonomifunktion.
I ett större bolag har en CFO ofta Head of Finance och Head of Controling under sig. I vissa bolag har CFO även ansvar för IT.
Vanliga arbetsuppgifter
Exempel på ansvar och arbetsuppgifter för en CFO:
- Medlem i företagets ledningsgrupp
- Deltagande på styrelsemöten
- Löpande rapportering av resultat och ekonomiska analyser till ledning, styrelse, chefer och verksamhet
- Personalansvar för ekonomiavdelningen samt ledning av outsourcade funktioner
- Processer för budget, prognos och uppföljning
- Intern kontroll, nyckeltal, analyser och rapportskrivning
- Ansvar för koncernrapportering till moderbolag
- Ansvar för systemstöd, utveckling och automatisering
- Instruktioner och rutiner för ekonomifunktionen
- Driva och delta i arbetet med att kontinuerligt utveckla processer och rutiner
- Integrera finansiell planering, styrning, processer och rutiner vid uppköp eller sammanslagningar
- IPO-strategi samband med börsintroduktion
- CFO har i vissa fall även styrelseuppdrag
CFO lön – vad tjänar man?
Lönen för en CFO skiljer sig åt beroende på till exempel bolagets storlek, erfarenhet och aktuella ansvarsområden. En CFO på ett mindre bolag kan ha en månadslön på ca 60 000 kr och uppåt. På ett större bolag kan lönen vara betydligt högre.
Utbildning till CFO
Utbildningsbakgrunden för en CFO kan variera men i de flesta fall efterfrågas en högre ekonomisk utbildning, till exempel som högskoleekonom eller civilekonom med kandidat- eller magisterexamen i företagsekonomi. Som CFO behöver du också ha erfarenhet av redovisning, budget och årsredovisningar. Det är ofta ett krav eller meriterande att du har tidigare chefserfarenhet.
Framtid för en CFO
Efterfrågan på dig som kvalificerad CFO är hög. Det finns ett stort behov av att driva förändring inom företags och organisationers ekonomifunktioner – kopplat till krav på kostnadseffektivisering, automatisering, AI och ökad tillgång till data. Verksamheten förväntar sig intelligent och databaserat beslutsstöd som kan ligga till grund för värdeskapande insikter som bidrar till verksamhetens utveckling framåt. Med andra ord blir strategisk förändringsledning en spännande utvecklingsmöjlighet och ett viktigt ansvar hos dig som CFO. Vi ser att ekonomifunktionen får en allt större rådgivande roll och du som CFO blir därmed en drivande kraft i en organisations förändringsresa.
Personliga egenskaper för att lyckas som CFO
Som CFO behöver du kunna växla mellan detaljfokus och en strategisk överblick. Du bör vara strukturerad och metodisk, med goda kommunikativa förmågor och ett intresse för möjligheterna med olika systemstöd. En CFO behöver ha ett utpräglat affärstänk med fokus på lönsamhet och produktivitet. Dessutom krävs en stark analytisk förmåga och vana vid att hantera komplexa situationer. I rollen som CFO förväntas du ha ett stort engagemang i att bidra såväl till den dagliga verksamheten som till den långsiktiga planeringen och utvecklingen. För att lyckas som CFO behöver du ha goda ledaregenskaper och förmågan att coacha, motivera och utveckla individer.
Våra referenser
Let’s talk!
Kontakta oss så ser vi tillsammans till att arbetslivet blir ett roligt och fartfyllt äventyr!