Vi spräcker bubblan och pratar lön!

Du har precis sökt ett jobb och en rekryterare ringer upp dig för en telefonavstämning. En av de första frågorna är om din lön. Varför får du frågan redan nu, och hur skall du svara?

Vi som rekryterare förstår att det där med att prata om lön kan kännas plötsligt och kanske till och med lite känsligt. Vi som arbetar med rekrytering pratar lön dagligen med kandidater, kunder och vakar över marknadsläget. Men varför pratar vi lön så tidigt i processen?

Av erfarenhet vet vi att löner kan skilja mycket i olika branscher och vi vet också att just lönen för många är en vattendelare. Anledningen till att vi därför pratar om lön redan vid ett första samtal är för att stämma av att vi befinner oss på samma planhalva, helt enkelt så att det inte kommer som en chock i slutskedet av processen.

”Hur ser du på lönenivån, vad är ett önskat läge för dig?”, undrar rekryteraren i telefon. Hur svarar man på det? Här kommer några förslag:

Du behöver alltså inte ge ett exakt löneanspråk från dag ett, utan till en början räcker det att ge oss en uppfattning på ett ungefär vad du tänker.

Är du nyfiken på att veta mer om hur marknadslönerna ser ut idag för ekonomer? Hör av dig till oss så delar vi med oss av våra erfarenheter.

Dela

Rekommenderade blogginlägg